LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse au pus mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene. Pierderi grele pentru grupul Wagner

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse au pus mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene. Pierderi grele pentru grupul Wagner

Grupul Wagner poate fi considerat ca ineficient în luptă. Grupul de luptă a avut o o rată totală a victimelor de 79,5% și o rată a morților de 28,2%.

Mercenari Wagner. Foto: Profimedia

UPDATE 06.33 Kremlinul se angajează în mod obișnuit într-o retorică escalativă în jurul sprijinului Occidentului pentru Ucraina într-un efort de a modela comportamentul occidental, deși Rusia pare să desfășoare aceste eforturi de modelare în ceea ce privește tranzacția cu cereale cu operațiuni cinetice în loc de retorică. Nu este clar în ce măsură forțele ruse intenționează să lovească nave civile în Marea Neagră, deși Kremlinul crede probabil că anunțul va avea un efect rece asupra activității maritime din Marea Neagră și va crea condiții care amintesc de blocarea completă a porturilor ucrainene la începutul invaziei pe scară largă. Această încercare de a obține concesii economice din partea Occidentului poate submina eforturile internaționale de sensibilizare ale Kremlinului prin amenințarea aprovizionării cu alimente a mai multor țări care sunt ținta preconizată a activității Kremlinului.

UPDATE 06.23 Kremlinul ar putea distruge portul ucrainean și infrastructura pentru exportul cerealelor înainte de a renegocia acordul cu cereale la Marea Neagră pentru a stabili condiții propice pentru exportul de cereale ucrainene furate din teritoriile ocupate de Rusia, de care ar putea beneficia în mod disproporționat pentru economia rusă. Ministrul ucrainean pentru politică agrară, Mykola Solskyi, a declarat că va dura nu mai puțin de un an pentru Ucraina pentru a restabili capacitățile de încărcare descărcare din portul Chornomorsk (bombardat de Rusia) din regiunea Odesa, care a fost folosit pentru exportul de cereale. Distrugerea infrastructurii portuare ucrainene din regiunile Odesa și Mykolaiv controlate de Ucraina poate restricționa capacitatea Ucrainei de a exporta cereale pe mare, chiar dacă acordul cu cereale este renegociat, permițând în același timp Rusiei să ofere cereale din Ucraina ocupată sau Rusia pentru a îndeplini acordul între timp.

UPDATE 06.15 Rusia încearcă să intensifice diviziunile dintre guvernele ucrainene și centrale europene, în timp ce Ucraina și Occidentul caută o modalitate de a redirecționa exporturile de cereale. Înalți oficiali europeni au declarat că Uniunea Europeană (UE) încearcă să transporte mai multe cereale ucrainene pe drumuri și pe calea ferată pentru a compensa retragerea Rusiei din acordul cu cereale la Marea Neagră. Cinci țări din Europa Centrală — Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria — au cerut UE să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina cel puțin până la sfârșitul anului, pe 19 iulie. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat, de asemenea, pe 19 iulie, că Polonia își va menține interdicția privind exporturile de cereale ucrainene pe 15 septembrie, chiar dacă UE nu este de acord să extensidă acest termen. Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat la 18 iulie că Polonia este dispusă să faciliteze tranzitul ucrainean de cereale prin Polonia, dar a spus că UE va trebui să ajute la stabilirea infrastructurii necesare. Telus a adăugat că Polonia abia și-a început recoltarea și a remarcat că nu poate facilita imediat tranzitul suplimentar. Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a condamnat decizia Poloniei de a extinde interdicția ca o „mișcare neprietenoasă și populistă care va afecta grav securitatea alimentară globală și economia Ucrainei.” Exporturile prin Polonia și alte țări UE care se învecinează cu Ucraina au stârnit anterior rezistență din partea fermierilor locali, după ce UE a ridicat tarifele și cotele la exporturile de alimente din Ucraina blocate de alte cereale din Ucraina în iunie. Polonia, Slovacia, și Ungaria au anunțat în aprilie 2023 interzicerea exporturilor de cereale și alte alimente din Ucraina pentru a-și proteja sectoarele agricole. Comisia Europeană a anunțat ulterior restricții asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene în Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria până pe 5 iunie, ca urmare a preocupărilor fermierilor din țările Europei Centrale. Kremlinul ar putea încerca să perturbe perspectivele viitoare ale Ucrainei pentru exporturile maritime, într-un efort de a înrăutăți relațiile ucrainene cu vecinii săi occidentali.

UPDATE 06.02 Armata rusă a anunțat că poate considera că navele civile din Marea Neagră în drum spre porturile ucrainene sunt ținte militare legitime. Ministerul rus al Apărării (MO) a declarat pe 19 iulie că, începând cu miezul nopții, ora Moscovei, pe 20 iulie, forțele ruse vor considera toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept potențiali transportatori de mărfuri militare și vor considera țările de pavilion ale unor astfel de nave ca fiind „implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”. periculos pentru navigație” și a susținut că a emis avertismente relevante marinarilor din Marea Neagră cu privire la retragerea garanțiilor de siguranță. Ministerul rus al Apărării a precizat că aceste măsuri navale sunt legate de încetarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră și de restrângerea coridorului umanitar maritim din Marea Neagră. Anunțul a determinat Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) să anunțe pe 20 iulie că de la miezul nopții, ora Kievului, forțele ucrainene pot trata toate navele din Marea Neagră care se îndreaptă către porturile din Rusia și teritoriile ucrainene ocupate ca nave militare de marfă. Ministerul Apărării din Ucraina a declarat în mod similar că oficialii ucraineni au comunicat navigatorilor informații relevante de navigație. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adam Hodge, a declarat pe 20 iulie că serviciile de informații americane indică faptul că forțele ruse au pus mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene. Hodge a adăugat că Casa Albă consideră că Rusia se angajează într-un efort coordonat pentru a justifica posibilele atacuri împotriva navelor civile din Marea Neagră și a da vina pe forțele ucrainene pentru atacuri.

UPDATE 05.53 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului și au avansat pe 20 iulie. Un comandant ucrainean care operează în zona Bakhmut a raportat pe 19 iulie că forțele ucrainene au avansat cu 1,8 km pe flancul sudic al Bakhmut, iar bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au avansat și pe flancul nordic al Bakhmut pe 20 iulie. Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele ucrainene nu pot avansa rapid lângă Bakhmut din cauza concentrărilor mari de forțe ruse în zonă. Comandamentul militar rus a concentrat o mare densitate de forțe în zona Bakhmut pentru a se apăra împotriva atacurilor ucrainene din zonă, probabil un efect intenționat al acestor atacuri, deși Syrskyi și alți oficiali ucraineni și-au reafirmat în mod repetat intenția de a relua Bakhmut. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene au continuat să avanseze în direcțiile Berdyansk (zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia) și continuă să avanseze cu aproximativ 100 de metri pe zi la sud și sud-est de Orikhiv. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a reiterat că, ofensiva ucraineană va fi lentă și dificilă, dar va împiedica forțele ruse să reia inițiativa câmpului de luptă. Washington Post a raportat că forțele ucrainene au început să folosească muniții cu dispersie furnizate de Occident în sud-estul Ucrainei și a evaluat că forțele ucrainene le vor folosi probabil lângă Bakhmut în curând. Washington Post, citând un oficial militar ucrainean anonim, a raportat că forțele ucrainene folosesc munițiile cu dispersie pentru a „sparge tranșeele [rusilor] care încetinesc forțele ucrainene”.

UPDATE 05.40 Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) și-au reiterat angajamentele de securitate pe termen lung față de Ucraina, prin pachete și propuneri de asistență în materie de securitate, pe 19 și 20 iulie. Pentagonul a anunțat pe 19 iulie un nou pachet de securitate de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include patru sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS), artilerie de 152 mm, artilerie și alte echipamente de artilerie. Pachetul SUA include, de asemenea, echipamente pentru război electronic, comunicații și alte echipamente de securitate. Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell a propus un plan miniștrilor UE pe 20 iulie pentru a oferi Ucrainei asistență de securitate în valoare de până la 20 de miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari), inclusiv arme, muniții și alte ajutoare militare, în următorii patru ani.

UPDATE 05.25 Personalul Grupului Wagner antrenează forțele speciale din Belarus cu privire la folosirea de tactici moderne la terenul de antrenament Brest din Brest, Belarus. Ministerul Apărării din Belarus și surse legate de Wagner au raportat pe 20 iulie că forțele Wagner au început să antreneze elemente nespecificate ale forțelor speciale din Belarus la poligonul de antrenament Brest din Brest, Belarus, și că antrenamentul va dura până pe 24 iulie. Antrenorii Wagner îi învață pe membrii forțelor belaruse tehnici și tactici moderne de arme combinate, inclusiv utilizarea dronelor pentru recunoaștere tactică, manevre tactice, mișcare sub foc, camuflaj și comandă și control. Surse legate de Wagner i-au lăudat pe cei din armata belarusă și pe cursanții din Belarus pentru abilitatea, agilitatea și flexibilitatea lor în antrenament, în timp ce s-au plâns că Ministerul rus al Apărării nu a apreciat Grupul Wagner din cauza „rigidității de gândire și a barierelor birocratice” ale personalului de comandă rus.

UPDATE 05.12 Grupul Wagner ar putea deschide o altă bază în Belarus, în regiunea Gomel, lângă granița internațională a Belarusului cu Ucraina. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 20 iulie că ridicarea unei alte baze a Grupului Wagner din Belarus a început în apropierea raionului Naroulia și că personalul Wagner a examinat terenul de lângă Dyatlik, raionul Naroulia, regiunea Gomel, la aproximativ 2 km de granița Belarus-ului cu Ucraina pe 19 iulie. ISW nu a observat confirmarea vizuală a construcției în această zonă de la această publicație.

UPDATE 05.06 Aproximativ 400 de luptători condamnați Wagner așteaptă în Anapa, Crimeea ocupată, actele de grațiere penală pentru a-și curăța cazierul. Instituția independentă de investigație rusă Vajnye Istorii a raportat pe 19 iulie că aproximativ 400 de luptători condamnați Wagner așteaptă în hoteluri din Anapa până când guvernul rus le aprobă grațierea. Raportul afirmă că Grupul Wagner și-a suspendat efortul de a recruta condamnați ruși (nume de cod „Proiectul K”) și că Wagner încearcă să-i elibereze pe acești condamnați până la 29 iulie. Raportul afirmă că foștii condamnați vor avea opțiunea de a-și prelungi contractele cu Wagner pentru a servi în Belarus sau Africa.

UPDATE 04.57 Grupul Wagner a suferit o rată a victimelor de 80% și o rată a morților în acțiune de 28% în Ucraina. O sursă legată de Wagner ar fi citat un comandant înalt Wagner cu indicativul „Marx”, care a declarat că 78.000 de luptători Wagner au luptat în Ucraina (dintre care 49.000 erau condamnați) și că Wagner a suferit pierderi constând în 22.000 de morți în acțiune și 40.000 de răniți. Aceste cifre – dacă sunt exacte – indică faptul că Grupul Wagner a fost ineficient în luptă și că grupul de luptă a avut o rată totală a victimelor de 79,5% și o rată a morților de 28,2%. Marx a declarat că 25.000 de luptători Wagner sunt în prezent în viață și că 10.000 dintre ei sunt în Belarus, iar restul de 15.000 se odihnesc, probabil în Rusia.

UPDATE 04.43 Forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate asupra liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna și au avansat începând cu 20 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 20 iulie arată că forțele ruse au avansat pe autostrada N26 Kupyansk-Svatove la sud de Novoselivske (15 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au făcut progrese marginale în zona pădurii Serebryanske (11 km sud de Kreminna). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la sud-vest de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk). Colonelul Mykola Urshalovych, directorul adjunct al Departamentului de Planificare a Aplicațiilor Direcției Principale a Gărzii Naționale Ucrainene, a recunoscut că forțele ruse au încercat recent un efort ofensiv limitat pe linia Kupyansk-Lyman, dar a spus că forțele ucrainene au respins atacurile rusești.

image

UPDATE 04.24 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive limitate la est de Kupyansk și lângă Kreminna fără a avansa pe 20 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un grup de sabotaj și recunoaștere ucrainean lângă Ivanivka (20 km est de Kupyansk) și atacuri la sol în apropiere de Bilohorivka (12 km la sud-vest de Kreminna) și la 12 km de Kreminna sud-vest (12 km de Kreminna).

UPDATE 04.09 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe flancurile nordice și sudice ale lui Bakhmut și au înregistrat câștiguri limitate pe 20 iulie. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ucrainene au avansat în zona forestieră Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au condus acțiuni ofensive la nord și la sud de Bakhmut. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes elemente ale Grupării de forțe de sud ruse în apropiere de Bilohorivka (22 km nord-est de Bakhmut), Klișchiivka și Vesele (20 km nord-est de Bakhmut). Comandantul Brigăzii 3 de asalt separată ucraineană Andriy Biletskyi a raportat că forțele ucrainene au atacat cu succes elemente ale Brigăzii 72 de infanterie motorizată ruse (Corpul 3 de armată) și detașamentele „Storm-Z” și au avansat 1.800 m în direcția Bakhmut. Alți bloggeri ruși au susținut că mici grupuri de asalt ucrainene cu sprijin blindat ușor au încercat să avanseze în apropiere de Dubovo-Vasylivka (7 km nord-vest de Bakhmut) și că forțele ucrainene au înaintat spre Yahidne (imediat la nord-vest de Bakhmut) și în apropiere de autostrada E40 (Bahmut spre Slovyansk) din Orikhovo-Vasylivka (12 km nord-vest de Bakhmut). Un blogger rus a susținut că luptele grele continuă în apropiere de Klișchiivka, unde forțele ucrainene efectuează atacuri la sol. Unii bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene dețin înălțimi lângă Klișchiivka, în timp ce un alt blogger a susținut că forțele ruse, inclusiv unitățile aeropurtate (VDV), au împins forțele ucrainene de pe înălțime. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au încercat să avanseze în direcția Andriivka (11 km sud-vest de Bakhmut) și lângă Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut).

image

UPDATE 03.55 Forțele ruse au atacat forțele ucrainene în jurul Bakhmut și de-a lungul liniei orașului Avdiivka-Donețk, dar nu au făcut progrese confirmate pe 20 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes forțele ucrainene în apropiere de Bohdanivka (5 km nord-vest de Bakhmut), Klișchiivka, Nevelske (14 km sud-vest de Avdiivka), Marinivkaiv, și orașul Novomii 0,0 km sud-vest ). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat fără succes forțele ucrainene lângă Krasnohorivka.

image

UPDATE 03.39 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk, dar nu au avansat pe 20 iulie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes elemente ale Grupării Forțelor Ruse de Sud lângă Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiikva), Krasnohorivka sud-vest (23 km sud-vest de Avdiikva), Krasnohorivka sud-vest (23 km sud-vest de Avdiivka) și 9 km sud-vest de Avdiivka (23 km sud-vest de Avdiivka).

UPDATE 03.24 Forțele ucrainene ar fi atacat poziții rusești în apropiere de Vuhledar, în vestul Oblastului Donețk, dar nu au înregistrat câștiguri teritoriale confirmate pe 20 iulie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes pozițiile elementelor Brigăzii Separate de infanterie motorizată a 36-a Gărzii ruse (Armata 29 Armată Combinată, Districtul Militar și Naval de Est) [EMD ) lângă Mykilske (4 km sud-est de Vuhledar). Surse ruse au indicat că o forță ucraineană de dimensiunea unei companii cu sprijin de tancuri și vehicule blindate a atacat pozițiile rusești în zonă. ISW a observat anterior elemente ale Brigăzii a 36-a independente de infanterie motorizată de Gardă care operează în zona Mykilske, iar un observator militar ucrainean a remarcat că această brigadă este singura brigadă de manevră a Armatei 29 de arme combinate.

UPDATE 03.11 Forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la granița administrativă dintre vestul Donețk și estul oblast Zaporijia și au făcut progrese limitate pe 20 iulie. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona de frontieră administrativă și au făcut câștiguri nespecificate. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat în direcția Urojaine (la 10 km sud de Velyka Novosilka) și au avansat în apropiere de Novodonetske (13 km sud-est de Velyka Novosilka). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elementele Grupului de Forțe de Est rusesc au respins două atacuri ucrainene în apropiere de Staromayorske (10 km sud de Velyka Novosilka) și că gruparea a eliminat un grup de recunoaștere ucrainean la vest de Makarivka (7 km sud de Velyka Novosilka).

UPDATE 02.59 Forțele ruse au continuat să contraatace fără succes pozițiile ucrainene de la granița administrativă Donețk-Zaporijia Oblast pe 20 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au contraatacat fără succes pentru a recâștiga pozițiile la nord de Pryyutne (16 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ruse au efectuat contraatacuri fără succes în direcția Novodarivka (15 km sud-vest de Velyka Novosilka) pentru a recâștiga pozițiile pierdute lângă Rivnopil (11 km sud-vest de Velyka Novosilka). Surse rusești au indicat că elemente ale Regimentului 247 de asalt aerian de gardă (VDV) (Divizia de asalt aerian de gardă a 7-a) și unitatea de forțe speciale „Sokol” a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Populare Donețk (DNR) operează în apropiere de Urojaine și, respectiv, Staromayorske.

image

UPDATE 02.43 Forțele ucrainene au realizat câștiguri teritoriale limitate în vestul regiunii Zaporijia și au continuat operațiunile de contraofensivă la sud de Orikhiv pe 20 iulie. Imaginile geolocalizate publicate pe 20 iulie arată că forțele ucrainene au făcut progrese marginale la nord-est de Robotyne (15 km sud de Orikhiv) și curățau terenul de mine. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au înaintat în direcțiile Mala Tokmachka-Verbove (9 și, respectiv, 22 km sud-est de Orikhiv) și în direcțiile Novodanylivka-Robotyne (5 și, respectiv, 15 km sud de Orikhiv). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au eliberat noi poziții la nord-est de Robotyne și la vest de Novopokrovka (16 km sud-est de Orikhiv). Un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse se apără cu succes în jurul Robotyne și că luptele sunt în desfășurare lângă Novopokrovka. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au oprit două grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere lângă Charivne (18 km est de Orikhiv) și Myrne (24 km est de Orikhiv). Ministerul rus al Apărării a recunoscut, de asemenea, că o companie, a 6-a motorizată rusă a Regimentului 1429 de infanterie motorizată (Armata 58 de arme combinate, Districtul Militar de Sud) a primit premii de stat nespecificate pentru apărarea unei poziții ruse la nord-est de Robotyne.

image
image

UPDATE 02.29 Oficiali și surse ruși au acuzat forțele ucrainene că au lansat lovituri cu drone împotriva Crimeei ocupate pe 20 iulie. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că o dronă ucraineană a deteriorat o infrastructură administrativă și civilă în Rozdolne, de-a lungul autostrăzii T0107 din nord-vestul Crimeei. Bloggerul a mai susținut că sistemele rusești de apărare aeriană și de război electronic au interceptat trei drone ucrainene în zona Hvardiiske (15 km nord de Simferopol). Un alt blogger rus a precizat că forțele ruse au doborât dronele în apropierea aerodromului militar Hvardiiske. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a acuzat și forțele ucrainene de atacuri cu drone în nord-vestul Crimeei.

image

UPDATE 02.17 Duma de Stat a Rusiei a aprobat amendamente care cresc pedepsele pentru eschivarea și pentru oficialii și entitățile juridice care nu reușesc să sprijine eforturile de generare a forțelor ruse pe 20 iulie. Amendamentele vor crește amenzile pentru nerespectarea somațiilor militare de la 3.000 de ruble (33 USD) la până la 50.000 de ruble (553 USD) și amenda pentru sustragerea de la examinările medicale militare de la 3.000 de ruble la 25.000 de ruble (277 USD). Modificările măresc amenzile pentru civilii, oficialii și întreprinderile adecvate care nu reușesc să efectueze sarcinile de mobilizare a transportului militar, să notifice sau să ofere oportunități persoanelor chemate să vină la biroul de înregistrare și recrutare militară sau să furnizeze liste cu cei eligibili pentru citații. Modificările vor intra în vigoare în octombrie, ceea ce a determinat surse ruse să speculeze că Kremlinul intenționează să lanseze un al doilea val de mobilizare în toamna lui 2023. În mod normal, Rusia își va începe ciclul de recrutare din toamna anului 2023 la 1 octombrie și ar putea stabili condiții pentru a se asigura că nu există întreruperi în efortul de recrutare. Cu toate acestea, oficialii ruși ar putea întârzia ciclul de recrutare de toamnă, așa cum au făcut în toamna lui 2022, după începerea mobilizării parțiale. O campanie rusă hibridă de generare a forței de luptă, care încearcă să se desfășoare simultan ciclul semi-anual obișnuit de recrutare în plus față de o mobilizare a rezervei și/sau cripto-mobilizare printr-o chemare a rezerviștilor va sublinia probabil capacitatea de antrenament a armatei ruse fără a produce un număr semnificativ de rezerviști instruiți în timp util.

UPDATE 02.02 Duma de Stat a adoptat pe 20 iulie o lege care va permite forțelor de securitate ruse, Ministerului Situațiilor de Urgență și unor companii private de securitate să oprească operarea dronelor în Rusia. Noua lege va permite Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Garda Națională Rusă (Rosgvardia), Serviciului de Informații Externe (SVR), Serviciului Federal al Penitenciarelor și Ministerului Situațiilor de Urgență să oprească funcționarea tuturor dronelor aeriene, de suprafață și subacvatice. Legea va permite, de asemenea, angajaților organizațiilor private de securitate care au urmat cursuri de formare profesională împotriva terorismului să oprească și operarea dronelor.

UPDATE 01.55 Duma de Stat a adoptat, de asemenea, un amendament pe 20 iulie axat pe crearea unor măsuri operaționale de securitate mai stricte pentru Garda Națională Rusă (Rosgvardia). Modificarea legii „Cu privire la trupele Gărzii Naționale ale Federației Ruse” interzice personalului Rosgvardia să posteze fotografii, videoclipuri și alte informații despre ei înșiși, despre alți membri ai personalului Rosgvardia și despre activitățile Rosgvardia. Un proeminent blogger rus a susținut că legea îi interzice lui Rosgvardia să publice materiale online care ar dezvălui locațiile unităților lor și a criticat Duma de Stat pentru că a așteptat atât de mult pentru a aborda această problemă.

UPDATE 01.33 Grupul de Lucru pentru Operațiunea Militară Specială, sponsorizat de Kremlin, ar fi înaintat Dumei de Stat un proiect de lege prin care oficialii militari ruși sunt responsabili pentru încălcarea măsurilor stabilite de ordinele de apărare ale statului. Secretarul Consiliului General al Partidului Rusia Unită, Andrey Turchak, care conduce grupul de lucru, a declarat la 20 iulie că proiectul de lege urmărește să îi facă pe reprezentanții militari la fel de responsabili pentru încălcarea termenilor contractelor de stat ca și alți participanți la un ordin de apărare a statului. Turchak a declarat că acești reprezentanți militari supraveghează funcții importante de control al calității pentru armele, munițiile și echipamentele rusești și a susținut că reprezentanții militarilor ar trebui să poarte responsabilitatea egală pentru nerespectarea termenelor. Proiectul de lege ar face presiuni asupra elementelor de control al calității din aparatul logistic al armatei ruse fie să slăbească standardele și să permită mai multor echipamente defecte să ajungă pe front în Ucraina, fie să intensifice revizuirile produselor militare și să limiteze livrările pe front. Comentariile lui Turchak despre termenele limită sugerează că proiectul de lege va face presiuni pe oficialii militari ruși să se angajeze în practica anterioară.

UPDATE 01.19 Marina rusă va organiza exerciții navale comune cu marina chineză în Marea Japoniei între 20 și 23 iulie, probabil într-un efort de a prezenta Rusia ca un partener de apărare egal cu China și o putere navală legitimă a Pacificului. Flota rusă a Pacificului va trimite două nave mari antisubmarin, două corvete și nave de sprijin pentru a efectua exerciții antisubmarin și de luptă alături de două distrugătoare chineze, două nave de patrulare și nave de aprovizionare. Ministerul rus al Apărării (MOD) a declarat că exercițiile au ca scop consolidarea cooperării navale dintre Rusia și China și menținerea stabilității în regiunea Asia-Pacific.

UPDATE 01.04 Autoritățile ruse continuă persecutarea bisericilor ortodoxe non-ruse din Ucraina ocupată. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că autoritățile ruse au preluat și au înființat o instalație militară într-o unitate locală a Bisericii Evanghelice Creștine Baptiste într-un oraș nespecificat din sudul Ucrainei. Centrul de Rezistență Ucrainean a remarcat că această comunitate bisericească a ajutat anterior civilii strămutați din Mariupol (oblastul Donețk ocupat) în timpul războiului. ISW a raportat pe larg despre răpirile rusești, confiscarea bunurilor și măsurile legislative în prevenirea practicii religiilor ucrainene în teritoriile ocupate.

UPDATE 00.47 Subiecții federali ruși continuă să sponsorizeze mutarea copiilor ucraineni din Ucraina ocupată în Rusia. Administrația de ocupație a regiunii Herson a distribuit un raport conform căruia guvernul din Kaliningrad a sponsorizat 160 de copii din regiunea Kherson pentru a pleca într-o „vacanță” în Crimeea ocupată. Raportul a anunțat că autoritățile vor trimite câteva zeci de copii, suplimentar într-o tabără de copii într-o locație nespecificată în zilele următoare, iar peste o mie de copii din regiunea Herson la diferite facilități rusești în timpul verii.

UPDATE 00.28 Surse ucrainene continuă să raporteze despre eforturile ruse și ale administrației de ocupație de a repopula teritoriile ocupate cu cetățeni ruși. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Mayar a declarat la 19 iulie că autoritățile de ocupație din Starobilsk, regiunea Lugansk evacuează în masă civili ucraineni fără pașapoarte rusești din casele și apartamentele lor pentru pretinsa neplată a chiriei și alocă acele locuințe pentru civilii ruși. Malyar a mai declarat că administrația de ocupație a regiunii Herson a interzis civililor ucraineni fără pașapoarte rusești să se întoarcă în așezările din care au fugit în timpul inundațiilor cauzate de distrugerea barajului de la centrala hidroelectrică Kakhovka (KHPP), forțând în schimb civilii să se mute în Rusia sau în Crimeea ocupată.

UPDATE 00.15 Oficialii ucraineni au raportat că autoritățile ruse de ocupație continuă să elibereze forțat pașapoarte populațiilor locale din regiunea Herson ocupată. Ministerul Afacerilor Interne pentru Ocupația Regiunii Herson a susținut că a eliberat peste 1,8 milioane de pașapoarte rusești din mai 2022, inclusiv 2.000 de pașapoarte la o singură unitate de pașportare în Hornostaivka. Aceste cifre sunt totuși foarte suspecte, având în vedere că populația totală de dinainte de război a Oblastului Herson este puțin peste un milion. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că poliția de ocupație rusă a percheziționat casele civililor din apropiere de Hornostaivka și i-a forțat pe rezidenți să solicite pașapoarte rusești sub amenințarea deportarii.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au lansat o a treia noapte de lovituri cu rachete și drone împotriva infrastructurii portuare și cerealiere din sudul Ucrainei pe 20 iulie, după retragerea Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră pe 17 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat șapte rachete de croazieră Onyx, patru rachete antinavă Kh-22, trei rachete de croazieră Kalibr de pe mare, cinci rachete balistice Iskander și 19 drone Shahed de fabricație iraniană. Statul Major ucrainean a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 18 ținte, inclusiv două Kalibr, trei Iskander și 13 Shahed. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse au vizat infrastructura portuară din regiunile Mykolaiv și Odesa și a remarcat că loviturile au afectat în principal depozitele și facilitățile logistice. Humenyuk a remarcat că „șantajul și sabotajul” rusesc asupra porturilor ucrainene au început la scurt timp după ce Rusia și-a început retorica despre condițiile sale pentru extinderea tranzacției cu cereale. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au lovit instalațiile de producție și depozitare ucrainene în orașul Odesa și Chornomorske din regiunea Odesa, precum și infrastructura de combustibil și depozitele de muniție în orașul Mykolaiv. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au distrus clădirea administrației portului maritim Odesa din centrul orașului Odesa și au remarcat că clădirile rezidențiale au fost avariate de valul de explozie. Surse ucrainene au raportat că loviturile cu rachete rusești au deteriorat și o clădire a consulatului chinez din orașul Odesa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?